Jdi na obsah Jdi na menu
 


Felzumy

 

TATO STRÁNKA JA NEAKTUÁLNÍ!!!

LEPŠÍ VERZI NALEZNETE NA www.felzumamadagaskarska.webnode.cz

Felzuma madagaskarská

Phelsuma madagacariensis grandis

snimek-042.jpg

 

 Felzumy jsou dení gekoni z Madagaskaru. Doma máme pár, který se nám i rozmnožuje.

Felzum existuje přes 50 druhů, žijí na Madagaskaru, ve východní africe a na ostrovech v Indickém oceánu (Seychely, Komory, Mauricius). Naše felzuma, felzuma madagaskarská žije na Madagaskaru, odkud pochází dalších asi 25 druhů felzum a dorůstá až 30 cm (i s ocasem). Felzumy jsou hmyzožravé, ale někdy olizují i nektary květů nebo ovoce. Felzumy stejně jako ostatní gekoni dokážou díky přísavkám na prstech chodit vzhůru nohama třeba i po skle. Felzumy madagaskarské mají nádhernou barvu, zelenou s červenými puntíky.

Felzumy patří mezi ještěry s nejjednoduším chovem doma.

 

zusiztsgui.jpg

 

 CHOV V ZAJETÍ

Potřeby pro chov:

  • Naše terárium měří 60x40x70 cm (dxšxv), je s posouvacími dviřky a je s větráním.
  • UV zářivka síly 10 (zdroj slunečního světla - neprochází sklešm), pozor, po čase zářivka přestane UV vyzařovat - cca po 2-3 měsících, poznali jsme tak, že felzumy před očima chřadly, nežraly (zvláště samec) - tedy je potřeba zářivku vyměnit za novou!!! 
  • Žárovka 25 W (zdroj tepla)
  • Spínací hodiny
  • Teploměr
  • Rosítko - stačí mechanické, existuje i na spínač
  • Substrát do terárií
  • Tropická rostlina ("tchýnin jazyk" apod.) - felzumy musí mít dostatek "odpočívadel", pokud jsou častěji "vzhůru nohama", může se jim "zlomit" ocas
  • Klacky, kameny..., kolem stěn nejlépe nařezané bambusové tyče (jako plůtek)

 

 snimek-061.jpg

Podmínky v teráriu:

  • Tropické klima
  • Teplota 25 - 28 °C
  • Vlhkost okolo 70 % - každý den rosíme,   
  • Na spínacích hodinách máme nastaveno zářivka UV: cca 9:00-21:00 a žárovka 25-40W: cca 9:00-21:00 s přestávkami kařdou hodinu cca 15 minut, aby se žárovka nepřehřívala                                     

 

Krmení:

 

  • Jednou za dva až tři dny krmíme živými crčky, či jiným hmyzem, aby na každou felzumu připadali cca 3 cvrčci
  • Rády lížou banán, med, nebo ovocnou přesnídávku pro děti, ale poní tloustnou, proto jí krmit jen občas
     
  • david_foto_170.jpg

Pokud jedete na dovolenou, vydrží felzumy  týden bez jídla a rosení. Dva týdny ale už musí někdo chodit se o ně starat.


Rozmnožování:

 

gscuier.jpg

 

Felzumy se v teráriu snadno množí.

Vejce

Samička po páření naklade dvě spojená vajíčka (tzv. dvojvajíčka) někam na rostlinu nebo třeba za bamusovou stěnu. Vajíčka dáváme do plastové krabice s větráním a  pod lampičku v teráriu. Každý den inkubátor rosíme. Na dně máme substrát zvaný vermikulit, který se prodává ve zverimexech.

Mláďata se líhnou (někdy se z vajíček nic nevylíhne a když hnědnou, vyhodíme je - je ale lepší jim dát čas - co když se z nich ještě něco vylíhne?) podle teploty. Při teplotě 30 °C se líhnou cca za 60 dní a při telotě 25 °C se líhnou za 5 měsíců.

Péče o mláďata

Z dvojvajíčka se vylíhne jedna malá felzumka. Několik dní ji necháváme v ještě v inkubátoru a dáváme jí pouze med nebo dětskou ovocnou přesnídávku do víčka od PET lahve.

Až povyroste, dáme jí do  plastové krabice s větráním, do které dáme na dno substrát do terárií a položíme tam nějakou rostlinu v květináči. Stále dáváme felzumce med, ale házíme jí každý den 1 - 3 cvrčky.Nesmí být větší než její hlava, jinak by se mohla udusit . Také jí musíme rosit, ale lepší je míň než víc a měla by mít nad krabicí žárovku a pokud možno také UV žárovku.

 

hd.jpg

 

Důležité je mítvšechny mláďata rozdělená, protože jinak by se mohli navzájem pokousat nebo by ta silnější felzuma mohla té slabšíulovit všechny cvrčky a ta slabší by mohla umřít hlady.

 

uivsgwnhrztr.jpg

 

Až felzuma vyroste a její krabice pro ní bude malá, přendáme felzumu do většího a nemusíme už jí tak často krmit, stačí jednou za 2 - 3 dny. Felzuma je dospělá v jednom roce.

 

2bsuizn.jpg

 

 

2gtzuf.jpg

 

 

 

 

 

3vbhufsjk.jpg